Wie zijn wij?

Akabe 5&6 Schepvreugde is een inclusieve scoutsgroep. Kinderen en jongeren met én zonder een mentale of fysieke beperking krijgen bij ons de kans om samen te spelen. Vanuit deze gedachte willen we scouting mogelijk maken voor iedereen. We willen iedereen de kans geven om deel uit te maken van een jeugdbeweging en zo laten deelnemen aan activiteiten op maat. Zo krijgen ze de mogelijkheid om hun grenzen te ontdekken en te verleggen.

In onze werking zorgt iedere leiding om elk kind en elke jongere de nodige aandacht te geven om zichzelf te ontwikkelen. Hiermee willen we aantonen dat elk kind en elke jongere met beperking, naast een aantal beperkingen, ook véél mogelijkheden hebben. Om iedereen de kans te geven voor de best mogelijke ontwikkeling bieden we een voldoende gevarieerd activiteitenaanbod en staat vrienden maken, samen doen en elkaar een handje helpen centraal!

Onze groep is een gemengde scoutsgroep voor personen met een licht tot matige mentale beperking van 6 tot en met 26 jaar. Ook kinderen en jongeren die geen beperking hebben, zijn welkom. Zij krijgen hier de vaak unieke kans om op een spontane manier kennis te maken met beperkingen.

Iedereen wordt op een gelijke manier behandeld, met oog voor ieders mogelijkheden. We proberen de activiteiten zodanig te organiseren, dat iedereen zijn draai kan vinden en zich goed in zijn vel voelt. Deze inclusiegedachte vinden we dan ook zeer belangrijk. Op die manier hopen wij ook een belangrijk signaal te geven aan de maatschappij. Iedereen moet immers op zijn maat mee kunnen.

Net zoals een andere AKABE-groep is deze werking in hoofdzaak gericht op kinderen en jongeren met een beperking. Alleen kiest de groep er voor om ook kinderen zonder beperking aan te trekken. Dit maakt dat deze groepen heel toegankelijk zijn voor iedereen. Iedereen vindt er zijn plek!

Weg met de norm, iedereen is uniek, uit elkaars verschillen kunnen we leren,… daar draait het rond. Voor onze groep zijn dit zaken waar we al langere tijd op inzetten. Het motto van onze groep is dan ook ‘speel buiten de lijnen’ aangezien we de focus willen leggen op creativiteit en groei op een speelse manier. We kijken er dan ook naar uit om onze eigen visie met die van scouts en gidsen Vlaanderen te combineren.

Graag doen we een oproep om mee op zoek te gaan naar leiding. Om ook na dit scoutsjaar buiten de lijnen te kunnen spelen, zijn we dus dringend op zoek naar versterking! Kent u iemand die een aanwinst voor onze groep zou zijn of heb je vragen hieromtrent, aarzel niet om contact te nemen met de groepsleiding via groepsleiding@schepvreugde.be